SUDOKU OYUNU


 Sudoku

Oyun ilk olarak 1984 yılında Japonya’da bir bulmaca olarak yayınlanmış ve çok rağbet görmüştür.

Japon dilinde, sayıların tek olması anlamına

gelen “suuji  wa dokishin ni kagiru” sözcüklerinin kısaltması olan sudoku, geçmişte sadece Japonya ile sınırlıyken; günümüzde tüm dünya ülkelerine ulaşmış, ilgi çekmiş bir zeka oyunudur. Popülerliğinde hiçbir şey kaybetmeyen oyun, çeşitlenmeye de başlamıştır. Oyunun sonuca ulaşması için gerekli şartlar altında doldurulması gerekir.

Belli bir standartta meydana getirilmiş 9x9’luk diyagramlar üzerinde çözülebilen, her satırda, her sütunda ve her 3x3’lük kare içinde 1 ve 9 arasındaki rakamlara en az bir kez yer verilmesi istenen, tamamen zekâya dayalı bir bulmaca çeşididir. Oyun olarak da adlandırılabilen sudoku, günümüzde gazetelerde bulmaca biçiminde; bilgisayarlarda ve telefonlarda uygulama olarak daha çok yer almaktadır.

Sudoku Nasıl Oynanır:

Oyunun başlangıcında eldeki rakamlar incelenmeli ve ipuçları aranmalıdır. Yorumlamanın doğru yapılması hızınızı artırır. Emin olunan rakamlar mutlaka kutulara yazılmalıdır. Her satır ve sütun rakam yazmadan önce kontrol edilmeli, hesaplamalar yapılmalıdır. Yanlış rakam yazmanız halinde oyun bir süre sonra kilitlenecektir ve hatanızı kolaylıkla görebileceksinizdir.





Sudokunun Yararları Nelerdir:

Sudoku zihin açan bir oyundur. Düzenli oynayanlarda beyindeki kıvrımları arttırdığı, olaylara farklı bakış açılarıyla baktırdığı, problem çözme yeteneği kazandırdığı, kolay çözüm yolları bulma konusunda bireyleri geliştirdiği gözlemlenmiştir.

Konsantrasyonu arttırır.

Zekayı geliştirir.

Yaratıcılığı arttırır.

Zihni dinlendirir, stresi azaltır.

Kuralları çok kolaydır.

Süre tutarak ya da zorluk seviyesini arttırarak kendinizle yarışabilirsiniz.

Matematik problemlerini çözme becerisini arttırır.

Hafızayı güçlendirir.

Unutkanlığı azaltır.

 

KAYNAKÇA:

https://bilgihanem.com/sudoku-nedir-nasil-oynanir/

https://amp.onedio.com/haber/sudoku-nedir-ne-ise-yarar-sudoku-nasil-oynanir-sudokunun-yararlari-nelerdir-895217


YAZAR: Burcu Keser

 



Yorumlar