YOL HİPNOZU NEDİR?

 YOL HİPNOZU NEDİR? 

UZUN YOLCULUKLARDA NERELERE DİKKAT EDİLMELİDİR?

      Araçlar, bizi istediğimiz ve mümkün olan her yere götüren vasıtalardır. Kişisel araçlarımızla uzun yol seyahatleri ya da gece yolculukları sıklıkla yapıyoruz. Fakat uzun yolculuklar hakkında yeterince şey biliyor muyuz? Bu yolculuklar esnasında nelere dikkat etmeliyiz? Araçlarımızı şehirler arası yolculuklarda şehir içlerinde kullandığımız gibi kullanamayız. Şehirler arası yolculuklarda yolumuza insan çıkmaz veya trafikle karşılaşmayız ama burada farklı bir tehlike ile her an karşı karşıyayız. Bu tehlike, "yol hipnozu" olarak adlandırılır. Yol hipnozu, sürücünün seyir halindeyken uyanık olmasına rağmen beynin görüntüyü işlememesi şeklinde oluşmaktadır. Bu durumun yarattığı tehlikelere birlikte bakalım.

      Yol hipnozu kavramı ilk kez 1921 yılındaki bir makalede ortaya konmuştur. Makaleye göre sürücünün yol üzerinde bir yere odaklanması anlamına gelmektedir. Bu durum aslında gözlerin açık olduğu bir uyuma şekli olarak düşünülebilir. Sürücünün bilincinin ve bilinçaltının farklı şeylerle ilgilenmesiyle gelişen bu durum beynin sürücüye otomatikleşmiş davranışlar sergilemesini sağlar.

      Uzun yollarda benzer yapılar sürücüyü adeta kendinden geçirir, sürücü yolculuğa devam etse bile yola karşı duyarsızlığı başlar ve hipnoz olur. Bu süreçte kaza yapan sürücüler çoğunlukla "görmedim, aniden karşıma çıktı, nasıl olduğunu anlayamadım bile" tarzında cümleler kurarlar. Otomatik vitesli araçlar ne kadar rahatlık olsa da özellikle otomatik vitesli araç sahiplerinin başına gelir yol hipnozu durumu.


YOL HİPNOZUNDAN NASIL KORUNABİLİRİZ?

     Öncelikle dalgınsanız, kafanız dolu ise uzun yola çıkmayınız. Yol sessiz geçiyorsa ya da tek iseniz düşüncelerinizle baş başa kalırsınız. Şarkı dinlemek, molalar verip çay-kahve içmek, arada araçtan inip yürümek yol hipnozunu engelleyebilir.








KAYNAKÇA: 




YAZAR : Sude Çelebi

Yorumlar