HAYALET ŞEHİR?

HAYALET ŞEHİR:

   46 yıl öncesinde lüks araçların, ihtişamlı evlerin, ülkenin en iyi plajlarının ve Hollywood yıldızlarının gözdesi 7 yıldızlı otellerin bulunduğu "Hayalet Şehir" Maraş, 46 yıldır terk edilmiş ve sessizliğe bürünmüş durumda. İşte KKTC'nin Hayalet Şehri'nin merak edilenleri!

     1974’teki savaş öncesinde çoğunluğu Rum olmakla birlikte Yahudi ve Ermeni yerleşimcilerin de bulunduğu bölgede 46 yıldır hayat yok.  

Neden hayalet şehir?

Maraş' ın yunanca olan ismi Varosha'dır. Kıbrıs'ta bir zamanlar turizim cenneti olarak bilinen Maraş

Kıbrıs harekâtı sırasında Türk silahlı kuvvetlerinin eline geçirilmesi günümüzde kapalı Maraş'a "Hayalet Şehir" denilmesine sebep olur.

   Kapalı Maraş'ı görmek isteyenler Maraş İkon Kilisesi'nden fazlasına gidememektedirler. Ancak 2016 yılından itibaren Kiliseye'de girilememektedir. Askeri karta sahip olanlar, yurtlarda kalanlar ve kayıtlı taksiciler haricinde hiçbir sivil içeriye alınmamaktadır.

Neden kapatıldı?

   1974  yılında Kıbrıs Barış Harekâtı'ndan sonra BM güvenlik konseyinin verdiği karara göre yerleşime ve iskâna kapatılmıştır.

HAYALET ŞEHİR açılıyor mu?

   KKTC Dışişleri Bakanı Kudret Özersay "45 yıldır kapalı olan Maraş'ta envanter çalışması için sahaya iniyoruz. Mülkiyet hakkına saygılı olarak adımlar atacağız, statüko kırılacak. İncelemeden sonra Maraş'la ilgili karar vereceğiz" açıklamasını yaptı.

    Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Kapalı Maraş bölgesini yeniden yerleşime açmak için geçen yıl Envanter çalışmasını başlattı. Maraş, 1963-1974 yılları arasında en hareketli zamanlarını yaşamıştır. Maraş'taki otellerde 12 binden fazla yatak kapasitesi bulunuyordu. Dünyanın ilk 7 yıldızlı oteli de bu bölgede bulunmaktaydı. 3 buçuk kilometre uzunluğunda altın renkli kumsalıyla, dünyaca ünlü yıldızların tatil için ilk iş yerlerinden oluşan 8 bin 400 bina bulunuyor. Bu bölgede 21 banka şubesi, 99 eğlence mekanı da vardı. Tüm bu yapılar 5,5 kilometrekarelik alanda yer almaktaydı.



 



KAYNAKÇA: https://www.gzt.com/jurnalist/46-yillik-sir-aciga-cikti-hayalet-sehir-kapali-maras-2517001

https://www.sozcu.com.tr/2020/gundem/kapali-maras-hakkinda-merak-edilenler-hayalet-sehir-kapali-maras-nerede-5992964/

https://www.ntv.com.tr/galeri/seyahat/hayalet-sehir-kapali-marasta-huzun-turizmi,5LFz6h2qFE6RCA2rgQMdKA


YAZAR: Dilara Çelik 


Yorumlar