KİŞİSEL GELİŞİM?

         KİŞİSEL GELİŞİM NEDİR?
                NASIL YAPILIR?

  Her insan yaratıldığı günden yaşamı boyunca her gün hayatında bazı değişiklikler yaparak hayatını yönlendirmiştir. Gerek kişisel gerek toplumsal bir çok yönde olabilir. Kişisel gelişim hayatta her anlamda gerekli ve önemli olan bir şeydir. Bireyin konuşması, davranışları, kendiyle barışık olması, özgüveni ve cesareti dahi kişisel gelişimden gelir. Nedenleri ile açıklamak gerekirse kişinin kendini geliştirmesi yapacağı  konuşma da bile fazlaca etkilidir.

  Peki nasıl yapılır inceleyelim;

Bireyin hayatın her aşamasında kendi geliştirebilmesi için bir çok faktör bulunmaktadır. Bunlar sırasıyla düzenle yapılmalıdır ve en önemlisi de bilinçli yapılmalıdır.


 Kendinizi tanıyın:

  Neyde başarılı olduğunuzu, neye meraklı olduğunuzu, sevip sevmediğiniz şeyleri bilin. Sadece kendinizin ne düşündüğünü değil de çevrenizin de sizin hakkınızda ne düşündüğünü önemseyin ne de olsa kimse dört dörtlük değildir.


Eleştirilere açık olun:

  Hayatınız da size yön vermek isteyenler olacaktır. Benim fikrim kendi hayatınız sahip çıkın ancak anlatmak istediğim tam olarak da size yapılacak eleştiriler. Hayat her zaman toz pembe değil ve size kötü yanlarınızı da söyleyenler olacak. Buna tepki göstermek yerine düşünün. Size olumlu şeyler de söyleyenler olacaktır tabi ki de. Bazen dış görünüş bazen ise kişisel davranışlarınız, kendinizle barışık olun. 

Kendinizi önemseyin;

“Ben yapamam, ben başaramam, olmaz bu benlik bir şey değil” böyle cümleler asla kurmayın. Gerekirse başarısız olun ya da yapamayın. Bu bir daha yapamayacağınız anlamına gelmez. Bir şeyi deneyimlerken korkmayın. İsterseniz her şeyi yapabilirsiniz, başarabilirsiniz. Her daim kendinizi anlamak için çabalayın ve unutmayın ki kimse çabalamadan bir yere gelemez. 


Okuyun;

 Okumak, gerçekten öyle önemli bir kavram ki gerek kültürel, gerek kişisel açıdan sizi geliştirir. Okuduğunuz roman, hikaye, makale vs. fark etmeksizin, okuyun.

 Günümüz de bir çok kişisel gelişim kitabı yazılmıştır. Dünya da yazılan ilk kişisel gelişim kitabı “ Uyan ve yaşa” adlı kitaptır. Türkiye de ise en başarılı kişisel gelişim kitabı yazarı “Mümin Sekman”dır.



KAYNAKÇA:  

https://istanbulbogazicienstitu.com/kisisel-gelisim-nedir/

https://images.app.goo.gl/PSnLVVzAQamwHSDu9

https://www.okulhaberleri.net/kisisel-gelisim-kursu-168579

https://www.kigem.com/mumin-sekman-turkiyenin-en-basarili-kisisel-gelisimcisi-secildi.html


YAZAR: Sude Çelebi

Yorumlar